Dr. Panker Ádám, OGYEI

hamisítási koordinációs szakreferens, Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet
15.00 - 15.30 Gyógyszeripari Tagozat

Fórum I-II. Plenáris + Gyógyszeripar + Új megoldások

A pandémia hatása az illegális iparra és hamisítás elleni küzdelemre

Magyarországon hagyományosan magas a gyógyszerbiztonság, az ellátási lánc zárt, jól kontrolált, hamisított egészségügyi termékek évtizedek óta nem okoztak komolyabb problémát. Ez a biztonság a szakmabeliek éberségét is könnyen elaltatta, így sokan még a gyógyszerhamisítás problémakörének felvetését is elutasították, feltételezve, hogy az Magyarországot gyakorlatilag nem érintheti. A koronavírus világjárvány azonban megmutatta, hogy Európa milyen mértékben kitett a külső beszállítóknak, és ha a szokásos az ellátási láncok megszakadnak, vagy akár csak az ellenőrzés lanyhul, az illegális szereplők azonnal készek betörni és kihasználni a létfontosságú egészségügyi termékek forgalmazási láncainak hiányosságait. Előadásomban bemutatnám az OGYÉI ezzel kapcsolatos, nemzetközi akciók során szerzett tapasztalatait.

 

Sajnos a téves információk korábban nem látott mértékű terjedésével, illetve annak következményeivel is meg kellett küzdeni, és az OGYÉI-re is nagy nyomás nehezedett, hogy ráutaló bizonyítékok alapján „ígéretesnek tűnő” terápiákat engedélyezzen. Ennek következményeként megnövekedett a postai úton érkező gyógyszerküldemények száma is, sok feladatot adva ezzel a hatóságoknak.

A fentieken túl, a világjárvány sajnos még nem ért véget, ezért továbbra is különös figyelemmel kell biztosítani az gyógyszerellátási lánc zártságát. A biztonsági elemekkel ellátott gyógyszerek esetében a szerializációs rendszer használata is segíti a hamisítványok kiszűrését, amelyet előadásomban röviden szintén ismertetnék.