KATTINTSON A KÖRÖKRE, HOGY AZ ADOTT TEREM ÉS A SZEKCIÓK PROGRAMJÁT MEGTEKINTSE!

OKTÓBER 19. Részletes program Miről fog ezen a napon hallani?

A kongresszus első délelőttjén plenáris előadásokkal kezdjük a programot. Ebéd után pedig a párhuzamos szekciókban a fenntarthatóság, az elektromobilitás, a multimodalitás, az automatizáció és digitalizáció, valamint a lean szervezeti kultúra kérdéseit járjuk körül. Kattintson a körökre az adott terem előadásainak megtekintéséhez!

2022.10.19. 10:30 - Nyitó plenáris

Elnöki köszöntő

speaker-1

Horváth Péter, Hirsch-Porozell Kft.

speaker-2

Chikán Attila, akadémikus

2022.10.19. 10:40 Nyitó plenáris

Nyitó gondolatok

speaker-1

Pesti Tímea, LeasePlan

2022.10.19. 10:50 Nyitó plenáris

Kényszerből versenyelőny – fenntartható vállalat

A helyi és globális fenntarthatósági kihívások egyre nagyobbak, tanácsos minden vállalatvezetőnek stratégiai szinten is foglalkozni ezekkel. A jó hír, hogy ez – ha jól csináljuk – nem csak kötelezettség, hanem versenyelőny is lehet. Az előadás célja ezek bemutatása, külön kitérve az energetikára is.

speaker-1

ifj. Chikán Attila, BCSDH/ALTEO Nyrt.

2022.10.19. 11:25 Nyitó plenáris

Háború, logisztika, védelemgazdaság

Nyolc hónapja folyik az orosz - ukrán háború, amely „kínpadra” feszíti a post-Covid utáni világot: gazdasági szankciók, infláció, munkanélküliség, recesszió, éhínség, globális ellátási zavarok. Az előadás a háborút katonai, logisztikai és hadigazdasági szempontból vizsgálja, bemutatja a harcoló erők logisztikai támogatási rendszerét, a hadigazdaság működésének sajátosságait orosz, ukrán, amerikai és NATO példákon keresztül. Amíg a háború lehetséges eszkalációja katonai vonatkozásban kiszámítható, az összetett hibrid hatások nemzeti, regionális és globális vonatkozásban nehezen kalkulálhatók, nemzetközi összefogásra és együttműködésre van szükség. Ezért az előadó kitér Ukrajnát támogató fegyverszállítások, a hadiipari termelés, a NATO keretek között végzett haditechnikai koordináció kihívásaira is. Az előadás bizonyítani kívánja Napóleon ismert tételét: az amatőrök a taktikáról, a profik pedig a logisztikáról beszélnek.

speaker-1

Szenes Zoltán, Nemzeti Közszolgálati Egyetem

12:15-13:30

EBÉD

2022.10.19. 13:30-15:00 Fenntarthatóság

Mindennapi tapasztalatok a fenntarthatóságban

Az MLBKT Fenntarthatósági Tagozat szervezésében

speaker-1

Werle Zoltán, IFUA Horváth & Partners Kft.

2022.10.19. 13:30 Fenntarthatóság

A green beszerzés irányai

Green beszerzés irányai bemutatja a globális trendeket Amerikától Ázsiáig. Kinek fontos és miért? Vajon tényleg van annyi tudatos vásárló, hogy piaci alapokra helyezve akár költséghatékony megoldás is lehet? Az új generációk igényei eltolják-e a piacot? Hogyan lehet beárazni a „zöldséget”? Kik hogyan vállalnak felelősséget, KKV vs. Multi. Jobb-e az új fenntartható beszállító, mint a meglévő nem zöld? Ha akarom, ha nem kötelezettségek mindenki felé lesznek: termékdíj, karbonvám, energiaadó.
Újrahasznosítás, zöld energia, hulladékgazdálkodás. Hogyan involváljunk, milyen digitális megoldás nyújthat segítséget?
Jelen időszakba luxus-e fenntarthatónak lenni? Mi lesz a logisztikával/csomagolással? Vissza tudjuk-e szorítani a műanyagot? Tudunk-e ésszerűen zöldek lenni alacsony költségszint mellett, kevés ráfordítással?

speaker-1

Kadur Szabolcs, Körber Hungária Gépgyártó Kft.

2022.10.19. 13:55 Fenntarthatóság

Hogyan jutunk el a fenntarthatóság kezeléséhez a mindennapi munkában

Fenntarthatósági stratégiát, karbonsemlegességi célokat szinte minden vállalat megfogalmaz. Olyan ez, mint az egészséges táplálkozás: Trendi beszélni róla, vannak céljaink amit társaságban meg is osztunk másokkal. A mindennapokban viszont cukros, zsíros ámbár ízletes ételt eszünk, és „holnaptól” fogunk változtatni. Hogyan jutunk el a fenntarthatóság valódi kezeléséhez a mindennapi vállalati munkában? Mit tehetünk a megfogalmazott célok eléréséért az ellátási láncban ? Partnereink ösztönzése, bevonása a folyamatokba elengedhetetlen. De kik is ezek a partnerek vállalaton kívül és vállalaton belül, akik nélkül csak szélmalomharcot vívhatunk eredmények nélkül? Hogyan tudjuk Őket meggyőzni, bevonni és elkötelezni? Milyen úton juthat el a beszerzés a vállalat fenntarthatóság iránti elköteleződésére, ami hosszú távon sikeressé teszi a vállalatot?

speaker-1

Papp Zoltán, LOGSZOLG Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

2022.10.19. 14:20 Fenntarthatóság

Panelbeszélgetés

Szakemberek, különböző iparágakból mondják el, hogy mit jelent a fenntarthatóság a mindennapokban, túl az előadásokban elhangzottakon. A termelés, a csomagolástechnológia, a szolgáltató ipar képviselői mellett  külön érdekesség a vonalkódos nemzetközi szabvány képviselőjének részvétele. A szabványszervezet képviselője a Lean&Green Platformot képviseli Magyarországon, amelynek fő célkitűzése az ellátási láncban bármilyen formában érintett vállalkozások együttműködését célozza meg.

speaker-1

Werle Zoltán, IFUA Horváth & Partners Kft.

speaker-2

Barla-Szabóné Illés Nóra, CHEP

speaker-3

Kadur Szabolcs, Körber Hungária Gépgyártó Kft.

speaker-4

Krázli Zoltán, GS1

speaker-5

Móritz Péter, Robert Bosch Kft.

speaker-6

Papp Zoltán, LOGSZOLG Tanácsadó és Szolgáltató Kft.

15:00-15:45

KÁVÉSZÜNET

2022.10.19. 15:45-17:15 Fenntartható működés biztosítása

Fenntartható működés biztosítása

Szekcióvezető:

speaker-1

Horváth Péter, Hirsch-Porozell Kft.

2022.10.19. 15:45 Fenntartható működés biztosítása

Nemzetközi jó gyakorlatok az ellátási lánc zöldítésére és kockázatok csökkentésére

Az ellátási láncok megbízható működtetése egyre nagyobb fejtörést okoz a vállalatoknak és nincs mindenre használható „varázspálca”, ami egyszerre biztosítja a rugalmasságot, költségcsökkentést, zöldítést, üzletfolytonosságot és a változó ügyféligények azonnali kiszolgálását is. De milyen lehetőségeink vannak, hogy közelebb kerüljünk a vágyott állapothoz? Hogy köthető össze a lánc? Hogy lesz a megfelelősségből a végén profit és jó esetben brand-érték? Adaptálható, nemzetközi megoldások kerülnek bemutatásra az egyszerű, rövid akcióktól a jövő „csillag-rombolói”-ig, érintve a zöld beszerzés, (reverz) logisztika és környezeti lábnyom csökkentés területeit is.

speaker-1

Kertay Balázs, KPMG Tanácsadó Kft.

2022.10.19. 16:15 Fenntartható működés biztosítása

Alkalmazkodom, tehát leszek

“Nem a legerősebb faj lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leggyorsabban képes változni.” – Charles Darwin
El kell fogadnunk, hogy a világunk megváltozott, és ez az őrület állandóvá vált. Konkrét példákkal szemléltetem, hogy mit tehet egy termelővállalat vállalatvezetési, logisztikai és beszerzési oldalról, hogy jobban adaptálódjon az állandóvá vált krízishelyzetekhez.

speaker-1

Salamon Jolán, KORN CONSULT GROUP

2022.10.19. 16:45 Fenntartható működés biztosítása

Szirének hálójában – avagy hívószavak a szervezetet érintő információbiztonsági kockázatok (költség)hatékony kezeléséhez

Végezzen egy szervezet bármilyen tevékenységet, információbiztonsági kockázatokkal mindenképpen szembe kell néznie. Ahhoz, hogy ezeket hatékonyan kezelni lehessen, elengedhetetlen a megfelelő kockázatelemzés készítése. A szervezetet „behálózó” fenyegetések és sebezhetőségek feltérképezése azonban nem egyszerű feladat, a helytelen megközelítés és értékelés könnyen tévútra viheti a vezetőséget. Előadásomban esettanulmányként tanulságos rossz példákat, és megszívlelendő jó gyakorlatokat, valamint a szervezet életét megkönnyítő szoftveres megoldást is bemutatok – és az is kiderül, mi köze van a sziréneknek a kockázatokhoz.

speaker-1

Oroszi Eszter Diána, Silent Signal Kft.

2022.10.19. 13:30-15:00 Biztonságos működtetés

Biztonságos működtetés digitális és humán eszközökkel

Szekcióvezető:

speaker-1

Horváth-Kócza Zsuzsanna, DHL Supply Chain Magyarország Kft.

2022.10.19. 13:30 Biztonságos működtetés

Egyedi szoftver, intelligens megoldásokkal a raktárlogisztikai folyamatokhoz

VELUX tanulmány, évtizedes tapasztalatokon alapuló digitalizált megoldás a raktárlogisztikai hatékonyságmérésben, problémák, elvárások, megvalósítás és visszajelzések mentén.

speaker-1

German István, Velux

speaker-2

Dr. Otti Csaba, Login Autonom Kft.

2022.10.19. 13:50 Biztonságos működtetés

Bevétel a számlakiállítás másnapján: nem kell többé várni a pénzünkre

Leszállítjuk az árut, leigazolják, majd számlázunk. Kész a szolgáltatás, mégis várnunk kell a pénzünkre ezután is 15, 30 vagy akár 60 napot. Nincsen rendben, hogy a pénzünk nem nálunk van. Van azonban erre egy új, digitális megoldás: minden számlánk ellenértéke akár egy napon belül nálunk lehet.

speaker-1

Kecskés Alíz, BÁV Faktor Zrt.

14:15 Biztonságos működtetés

Hatékonyabb autópálya kezelés innovatív telematikai megoldásokkal

Az előadásban meghallgathatják, hogy az iData egyedi, ügyfélre szabható megoldásai és fejlesztései hogyan tudják segíteni egy autópálya kezelő cég napi működését. Betekintést kaphatnak ezen speciális és sokszor emlegetett terület folyamataiba, karbantartási, javítási feladatainak támogatásába és ezek riportálásába. Egyúttal szeretnénk azt is bemutatni, hogy milyen hatalmas és felelősségteljes feladatot kell ellátnia Partnerünknek.

speaker-1

Zölei Nikolett, iData Kft.

2022.10.19. 14:40 Biztonságos működtetés

Foglalkozás-egészségügyi ellátás, egészségügyi szűrések ÚJRAGONDOLVA

Ebben a lüktető, felgyorsult munka világában az egészségügyi szolgálatoknak is meg kellett újulnia. A Keltexmed Egészségügyi Szolgáltató ideje korán felismerte hogy ezen a területen a partneri kapcsolatot más irányba szükséges helyezni. A XXI. század egyedi kihívásai olyan változásokat idéznek elő, melyek az egészségügyi ellátás területén belül még nagyobb odafigyelésre késztet bennünket, ahogy a munkáltatókat is.
A Keltexmed Kft. szakemberei és szolgáltatásai révén, a cégek számára egyedülállóan tudja biztosítani a kollektíva egészségnyereségének maximalizálását, valamint az egészséget nem veszélyeztető munkáltatás mellett a maximális dolgozói jól-létet és elégedettséget.

speaker-1

Valasek-Vincze Ildikó, Keltexmed Kft.

2022.10.19 13:30-15:00 Logisztika 4.0

Logisztika 4.0

Szekcióvezető:

speaker-1

Kis Gábor, Robert Bosch Elektronika Kft.

2022.10.19 13:30

Ipar 4.0 - Logisztikai fejlesztések, automatizálás a Flex Zala Automotive gyáregységében

speaker-1

Bekk Róbert, Flex

2022.10.19 14:00

SAP eWM bevezetés egy gyártó vállalatnál: kihívások a megvalósítas során és az új rendszer előnyei felhasználói szempontból

Mindig nagy kihívást jelent és rizikóval jár egy olyan rendszer módosítása, amely egy termelő vállalat szíve, hajtómotorja. Az SAP WM rendszeréről történő átállás EWM-re nem a kisebb változások közé tartozik. Egyedivé teszi a projektet, hogy a németországi központú CLAAS konszern egyik leányvállalataként, saját és szolgáltató IT fejlesztőkkel, egy társgyár mentorálását élvezve nemzetközi szinten kell a fejlesztést megvalósítani. Mindezt futó termelés mellett, nyelvi korlátok figyelembe vételével, az eredeti időterv helyett 9 hónappal korábban és 2 hónappal rövidebb idő alatt egy kihívásokkal teli gazdasági környezetben.

speaker-1

Sólyomné Papp Veronika, CLAAS Hungária Kft.

2022.10.19 14:30

Önkiszolgáló rakodási folyamat kialakítása a Cemix gyárában

Rakodási folyamat digitalizációja és teljes mértékben papírmentessé tétele a szállítási megbízás kiosztásától kezdve a rakodás lezárásáig a Cemix egyik gyárában.

speaker-1

Szabó Endre, GLABs

speaker-2

Hajas Hajnalka, Cemix Hungary Kft.

15:00 - 15:45

KÁVÉSZÜNET

2022.10.19 15:45 - 17:45 Lean kultúra

Nem leanes a kultúránk vagy mégis? Szervezeti kultúra-vezetői szerepek

Az MLBKT Lean Tagozata szervezésében

speaker-1

Gedei Erika, MLBKT Lean Tagozat

2022.10.19 15:50 Lean

Lean filozófia a szervezeti kultúrában

A megfelelő szervezeti kultúra alapjai, mint a stratégiai célok eléréséhez szükséges tényezők. Körbejárjuk a lean alapelvek közül az emberközpontúságot, mint a szervezeti kultúra legfontosabb értékét, valamint azokat az egyéb értékeket is, amelyeket a lean filozófia megfogalmaz a szervezeti kultúra sikeressége és a vezetői kompetenciák kapcsán.

speaker-1

Gedei Erika, MLBKT Lean Tagozat

2022.10.19 16:15 Lean

Aki dolgozik, hibázik!

A legtökéletesebb stratégia is elbukhat, ha szembe megy a vállalati kultúrával. Na de mi az a vállalati kultúra? Ki alakítja és ami még fontosabb, hogyan alakítható úgy, hogy támogassa a stratégiánkat, az alkalmazkodó képességünket a változásokhoz?

Előadásomban a vezető szerepére fókuszálok: mekkora szerepet játszik a vállalati kultúra alakításában valójában? Milyen eszközök állnak a rendelkezésére? Hol vannak a buktatók, a csapdák?

speaker-1

Hurton Judit, CEGOS

2022.10.19 16:40 Lean

A vállalati kultúra értékeinek implementálása az AON magyarországi szervezetébe

speaker-1

Gerendai Károly, AON Magyarország Kft.

2022.10.19 17:05 Lean

A vállalati kultúra értékeinek beépítése a mindennapi tevékenységünkbe

speaker-1

Dér-Kisvarga Hajna, Richter Gedeon Nyrt.

2022.10.19 17:30 Lean

Tapasztalatcsere, kérdések-válaszok, zárógondolatok

Egy szervezeti kultúra megváltoztatása - a szervezet átvezetése a jelenlegi helyzetéből egy kívánt célállapotba - az egyik legnagyobb kihívás a vezetők számára.
sok vezető tapasztalja, hogy a mai változó világ a cégét folyamatos változásra kényszeríti, amely sok esetben a szervezet kultúrájának megváltoztatásával is kell, hogy járjon. Sőt: előfordul az, hogy a szükséges változások épp a nem megfelelő szervezeti kultúrán buknak el.

speaker-1

Gedei Erika, MLBKT Lean Tagozat

speaker-2

Dér-Kisvarga Hajna, Richter Gedeon Nyrt.

speaker-3

Hurton Judit, CEGOS

speaker-4

Gerendai Károly, AON Magyarország Kft.

2022. 13:30- 15:00 Fenntartható áruszállítás

Fenntartható áruszállítás

Szekcióvezető és moderátor:

speaker-1

Csipes Péter, S.T.I. Hungary Kft.

2022.10.19. 13:30

Fenntartható áruszállítás – a CO2 kibocsátás és azon túl

Gyakorlati fenntarthatósági megoldások egy globális logisztikai szolgáltatónál. Tapasztalatok, megtérülések, előnyök, hátrányok és tényezők, amiket sokszor nem veszünk figyelembe fenntarthatósági stratégiánk kialakításánál.

speaker-1

Fogarasi Zsolt, DHL Supply Chain

2022.10.19. 14:00

Intermodális fuvarozás = a JÖVŐ

Szállítmányozói és közúti fuvarozói oldalon nagyon hiányosak a kombináltfuvarozással kapcsolatos információk – még mindig. Ha van, az is kb. 10 évvel ezelőtti sztereotípiák, elavult információkkal rendelkeznek - sokan még most is a kombináltfuvarozást a Ro-La-val azonosítják - ami 2012-ben megszűnt Magyarországon. Ez az előadás egy felkészülési folyamat része, amely segíti azt, hogy sokkal többen ismerjék meg a kombináltfuvarozás megoldásait, költségeit, szervezési kérdéseit, kezdjék el használni a meglévő megoldásokat, találják meg bennük az üzletet, pl. a 45 lábas konténerek használata a kontinentális forgalomban, vagy a közúti félpótkocsik vasutaztatása. Lássák/értsék meg, hogy a kombináltfuvarozás nem rontja a profitabilitásukat, hanem pont ellenkezőleg, segíti hogy a jövőben közúti fuvarozók, szállítmányozók lehessenek.

speaker-1

Bíró Koppány Ajtony, MLSZKSZ

14:30 - 15:00

Beszélgetés az intermodalitásban rejlő kihívásokról

Hol és miért akadnak el a közúti fuvarozók, szállítmányozók amikor intermodális megoldások felé fordulnának?  Mit tehetnek a szállítmányozók saját eszköz híján? Elbírja-e a vasút az intermodális igényeket?  Mi helyzet a tranzitidőkkel, az árubiztonsággal és mi történik szállítmánykárok esetén?

Mit várnak el a szakmai képviseletek az államtól, a hatóságoktól és mit kell a fuvarozóknak, szállítmányozóknak tenni azért, hogy az intermodalitás stratégiából gyakorlattá váljon?

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozunk, amikor a kihívásoktól a megoldásig terjedő utat járjuk be előadóinkkal.

 

speaker-1

Csipes Péter, S.T.I. Hungary Kft.

speaker-2

Bíró Koppány Ajtony, MLSZKSZ

speaker-3

Fogarasi Zsolt, DHL Supply Chain

15:00-15:45

KÁVÉSZÜNET

2022.10.19. 15:45-17:30 E-mobilitás szekció

Elektromobilitás az áruszállításban - álom vagy valóság?

Szekcióvezető és a beszélgetés moderátora:

speaker-1

Dr. Nagy Judit, BCE

2022.10.19. 15:45 E-mobilitás

Elektromobilitás technológiai megoldásairól, lehetőségeiről, gazdasági és politikai környezetéről

A közúti közlekedésben talán először nem tudjuk, hogy a következő évtizedben milyen hajtásláncokat fogunk használni. A klímaváltozás problémája olyan változást hoz, melyben a műszaki, a gazdasági és a jogalkotó szakembereknek együttműködve kell meghatározni a jövő irányát. Előadásomban bemutatom a műszaki terület szemszögét: az egyes alternatív üzemanyagok és hajtásláncok jellegzetességeit, valamint a fejlődést meghatározó főbb szempontokat. Jelen pillanatban az akkumulátoros elektromos hajtások és a szén-dioxid kibocsátás semleges üzemanyagot használó hagyományos hajtásrendszerek versengése zajlik. A két megoldás között képeznek átmenetet a tüzelőanyagcellás megoldások. A járműhasználat módjának megfelelően értékelni lehet az egyes megoldások előnyeit és hátrányait, mely alapján a megérthetjük a változások motivációját.

speaker-1

Nyerges Ádám, BME

2022.10.19. 16:05 E-mobilitás

Logisztika, értelmes célok mentén, elektromos járművekkel

speaker-1

Bántó Ruben, Electromega Kft.

2022.10.19. 16:25 E-mobilitás

Elektromos járművek a logisztikában: egy konkrét megvalósítás

speaker-1

Fülöp Szabolcs, Trans-Sped Kft.

2022.10.19. 16:45 E-mobilitás

Panelbeszélgetés

Az előadásokat követő panelbeszélgetés során szakértőinkkel arról beszélgetünk, hogy az elektromos járművek hogyan implementálhatók a logisztikai áruszállítási folyamatokba,  egy cégnél, milyen opciók vannak, milyen megtérüléssel lehet számolni, milyen finanszírozási lehetőségek vannak, a jelenleg elszabadult energiaárak milyen hatást gyakorolnak a trendekre?

 

speaker-1

Dr. Nagy Judit, BCE

speaker-2

Bántó Ruben, Electromega Kft.

speaker-3

Fülöp Szabolcs, Trans-Sped Kft.

speaker-4

Harmat Eszter, Leaseplan Hungária Zrt.

speaker-5

Nyerges Ádám, BME